بیدار24

درخواست پرستار سالمند در منزل درخواست پرستار نوزاد و کودک در منزل درخواست پرستار معلول در منزل درخواست پرستار بیمار در منزل درخواست همراه بیمار در بیمارستان درخواست همدم

01 اردیبهشت 1402

علائم اولیه پروستات در سالمندان با درمان و پیگشیری تغذیه ای

علائم اولیه مشکلات پروستات در سالمندان چیست؟ مشکلات پروستات بعد از 50 سالگی شایع است. خبر خوب این است که کارهای زیادی وجود دارد که می توانید انجام دهید. پس بیایید بیشتر در مورد پروستات و مشکلات آن صحبت کنیم تا بدانید چگونه باید آن را حل کنید. با 60+ همراه باشید.

پروستات چیست؟

پروستات غده کوچکی در مردان است که به تولید مایع منی کمک می کند. درست در زیر مثانه و جلوی راست روده قرار دارد و دور لوله ای که ادرار و منی را از بدن خارج می کند، می پیچد. با بالا رفتن سن، بزرگتر می شود. اگر پروستات شما بیش از حد بزرگ شود، می تواند باعث تعدادی از مشکلات سلامتی شود.

مشکلات پروستات در مردان

مشکلات رایج پروستات در سالمندان

در اینجا چند نمونه از مشکلات غیر سرطانی پروستات آورده شده است:

هیپرپلازی خوش خیم پروستات یا BPH در مردان مسن بسیار شایع است. این بدان معناست که پروستات شما بزرگ شده است اما سرطانی نیست. درمان های BPH عبارتند از:

  • داروها: داروها می توانند به کوچک کردن پروستات یا شل کردن عضلات نزدیک پروستات برای کاهش علائم کمک کنند.
  • عمل جراحی: اگر هیچ چیز دیگری مؤثر نبود، پزشک ممکن است جراحی را برای کمک به جریان ادرار پیشنهاد دهد.
  • سایر درمان ها: گاهی اوقات از امواج رادیویی یا لیزر برای درمان مشکلات ادراری ناشی از BPH استفاده می شود. این روش ها از گرما برای کاهش بافت اضافی پروستات استفاده می کنند.

پروستات در سالمندان؛ پروستاتیت باکتریایی

پروستاتیت حاد باکتریایی معمولاً به طور ناگهانی از یک عفونت باکتریایی شروع می شود. اگر علاوه بر علائم پروستات، تب، لرز یا درد دارید، فوراً به پزشک مراجعه کنید. اکثر موارد با آنتی بیوتیک قابل درمان هستند. همچنین ممکن است برای کمک به درد یا ناراحتی به دارو نیاز داشته باشید. پروستاتیت باکتریایی مزمن عفونتی است که بارها و بارها عود می کند. درمان این مشکل نادر ممکن است سخت باشد. 

گاهی اوقات، مصرف طولانی مدت آنتی بیوتیک ممکن است موثر باشد. با پزشک خود در مورد کارهای دیگری که می توانید انجام دهید تا احساس بهتری داشته باشید صحبت کنید. پروستاتیت مزمن که سندرم درد مزمن لگن نیز نامیده می شود، یک مشکل شایع پروستات است. می تواند باعث درد در ناحیه کمر، کشاله ران یا نوک آلت تناسلی شود. درمان ممکن است به ترکیبی از داروها، جراحی و تغییرات سبک زندگی نیاز داشته باشد.

علائم پروستات در سالمندان

در صورت داشتن هر یک از علائم زیر فوراً به پزشک مراجعه کنید:

  • میل مکرر به ادرار کردن
  • برای دفع ادرار باید در طول شب بارها بیدار شوید
  • خون در ادرار یا منی
  • درد یا سوزش ادرار
  • انزال دردناک
  • درد یا سفتی مکرر در قسمت پایین کمر، لگن، ناحیه لگن یا رکتوم، یا بالای ران
  • چکیدن ادرار
علائم پروستات در سالمندان

سرطان پروستات در سالمندان

شانس شما برای ابتلا به سرطان پروستات ممکن است تحت تأثیر موارد زیر است:

  • سن: مردان 50 ساله و بالاتر در معرض خطر بیشتری هستند.
  • نژاد: سرطان پروستات در میان مردان آفریقایی و آمریکایی شایع است و پس از آن مردان اسپانیایی تبار و بومیان آمریکا قرار دارند. مردان آسیایی و آمریکایی کمترین میزان ابتلا به سرطان پروستات را دارند.
  • سابقه خانوادگی: اگر پدر یا برادر شما سرطان پروستات داشته باشد، احتمال ابتلای شما نیز به آن بیشتر است.
  • رژیم غذایی: خطر ابتلا به سرطان پروستات برای مردانی که از رژیم های غذایی پرچرب استفاده می کنند، بیشتر است. بهتر است سالمندان عزیز در برنامه غذایی خود دقت لازم را بکنند. درباره رژیم غذایی سالم بیشتر بخوانید

تشخیص و علائم سرطان پروستات افراد مسن

برای اینکه بفهمید آیا علائم پروستات شما ناشی از سرطان است یا خیر، پزشک در مورد مشکلات پزشکی گذشته شما و سابقه پزشکی خانواده شما سوال خواهد کرد. پزشک شما همچنین یک معاینه فیزیکی انجام خواهد داد. در طول معاینه، پزشک یک انگشت دستکش دار را وارد روده شما می کند تا پروستات شما را معاینه کند تا موارد زیر را بررسی کند:

  • اندازه، سفتی و بافت پروستات
  • هر ناحیه سخت، توده یا رشدی که فراتر از پروستات گسترش می یابد.
  • هر درد ناشی از لمس یا فشار دادن پروستات

ممکن است از شما خواسته شود که یک نمونه ادرار برای آزمایش بدهید. پزشک شما همچنین ممکن است یک آزمایش خون برای بررسی سطح آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) انجام دهد. سطح PSA می تواند در مردان مبتلا به بزرگی غده پروستات یا مبتلا به سرطان پروستات بالا باشد. همچنین ممکن است نیاز به یک معاینه سونوگرافی داشته باشید که از پروستات عکس کامپیوتری بگیرد.

اگر آزمایشات نشان دهد که ممکن است سرطان داشته باشید، پزشک شما را برای بیوپسی پروستات به یک متخصص (اورولوژیست) ارجاع می دهد. پزشک نمونه‌های بافت کوچکی از چندین ناحیه غده پروستات می‌گیرد تا سلول‌های سرطانی را جستجو کند.

تشخیص پروستات در سالمندان

درمان سرطان پروستات

درمان سرطان پروستات در سالمندان به این بستگی دارد که آیا سرطان بخشی از پروستات است یا تمام آن، یا اینکه به سایر قسمت های بدن گسترش یافته است. این به سن و سلامت کلی شما نیز بستگی دارد. با پزشک خود در مورد بهترین انتخاب درمانی برای خود و عوارض جانبی احتمالی درمان صحبت کنید. ممکن است بخواهید از پزشک دیگری برای نظر دوم بخواهید.

درمان سرطان پروستات در سالمندان ممکن است به شرح زیر باشد:

  • عمل جراحی: رایج ترین نوع جراحی کل پروستات و برخی از بافت های مجاور را بر می دارد.
  • پرتو درمانی: این درمان از پرتو برای از بین بردن سلول های سرطانی و کوچک کردن تومورها استفاده می کند. تابش ممکن است از یک دستگاه اشعه ایکس یا از گلوله های رادیواکتیو ریز که در داخل یا نزدیک تومور قرار گرفته اند، باشد.
  • هورمون درمانی: مردانی که درمان‌های دیگری مانند پرتودرمانی دارند نیز ممکن است با داروهایی برای جلوگیری از تولید تستوسترون در بدن درمان شوند. این در صورتی انجام می شود که احتمال عود سرطان وجود داشته باشد. هورمون درمانی همچنین می تواند برای سرطان پروستات که فراتر از پروستات گسترش یافته است استفاده شود.

غذاهای مضر برای سلامت پروستات

پروستات غده کوچکی است که در عملکرد تولید مثل در مردان نقش دارد. هنگامی که سالم است، به شکل دونات در می آید و دور مجرای ادرار، لوله ای که مردان از طریق آن ادرار می کنند، پیچیده می شود. (به همین دلیل است که بزرگ شدن پروستات ادرار را دشوار می کند.) سه حالت وجود دارد که در آن مردان از سلامت ضعیف پروستات رنج می برند:

  • التهاب (پروستاتیت)
  • سرطان پروستات
  • بزرگی غیر سرطانی ("پروستات بزرگ"، هیپرپلازی خوش خیم پروستات یا BHP)

 و شکی نیست که رژیم غذایی نقش مهمی در سلامت پروستات و به حداقل رساندن علائم در مبتلایان به بیماری پروستات دارد. در این مقاله نگاهی داریم به برخی از غذاهایی که باید از آنها پرهیز کنید و برخی از غذاهای جدید که باید آنها را جایگزین کنید.

کدام غذاها می توانند بیماری پروستات را تشدید کنند؟

  1. گوشت گاو تغذیه نشده با علف

ارتباط بین سرطان پروستات و مصرف گوشت گاو تولید انبوه بیش از بیست سال پیش توسط موسسه تحقیقات سرطان ایجاد شد. گوشت گاو که برای بازاریابی انبوه تولید می شود با غذاهایی مانند ذرت، غلات و سویا پرورش داده می شود. این غذاها واکنش های شیمیایی را در دستگاه گوارش گاو برای مبارزه با چیزی که به عنوان یک ماده خارجی شناخته می شود، فرا می خوانند.

وجود این عناصر غیرطبیعی ممکن است بخاطر این باشد که مردانی که گوشت گاو می‌خورند 12 درصد بیشتر از مردانی که گوشت گاو ارگانیک و بدون مواد افزودنی یا هورمون می‌خورند، به سرطان پروستات مبتلا می‌شوند. این امر در مورد گوشت بره و خوک نیز صادق است که با خوراکی که با متابولیسم آنها به میزان اندکی مناسب نیست پرورش داده می شود.

  1.  مرغ غیر ارگانیک

جوجه های پرورشی در کارخانه آغشته به هورمون ها، آنتی بیوتیک ها و استروئیدها هستند که بر رشد حیوان و مواد گوشت آن تأثیر می گذارد. هنگامی که پرندگان غذاهایی را می‌خورند که برای هضم تکامل نیافته‌اند، هضم مواد سمی ایجاد می‌کند زیرا بافت‌ها تا 200 تا 300 درصد اندازه طبیعی خود رشد می‌کنند. مرغ حاوی آمین های هتروسیکلیک است که نشان داده شده است که باعث ایجاد سرطان پروستات در موش ها می شود و به DNA در بافت پروستات کشت شده انسان آسیب می رساند.

  1. لبنیات

چربی های اشباع شده در بیشتر لبنیات، سلامت پروستات را با مشکل مواجه می کند. لبنیات به طور کلی رژیم کم چرب را که برای سلامت پروستات بهترین است، تضعیف می کند. بنابراین به جای لبنیات، کلسیم خود را از ماهی سالمون، سبزیجات و بادام دریافت کنید.

  1. کافئین

کافئین به عنوان یک ادرارآور عمل می کند، به این معنی که با افزایش میل شما به ادرار کردن، آب بدن شما را کم می کند. تخلیه مثانه برای مبتلایان به بزرگی پروستات می تواند چالش برانگیز باشد و در نتیجه باعث ناراحتی شود. برای تسکین این علامت، مصرف کافئین از جمله قهوه، چای و نوشابه را کاهش دهید.

  1. غذاهای تند و اسیدی

از آنجایی که غذاهای تند و اسیدی باعث التهاب مثانه و پروستات می شوند، علائم اولیه ادرار را در مردانی که سلامت پروستات ضعیفی دارند، افزایش می دهند. بنابراین، سعی کنید کمتر کاری، فلفل قرمز و سس تند بخورید. 

  1. الکل

الکل یکی دیگر از موادی است که میل به دفع ادرار را افزایش می دهد و در نتیجه نیاز مکرر و فوری به ادرار ایجاد می کند. این اثر کم‌آبی می‌تواند هم مثانه و هم پروستات را تحریک کند.

  1. محصولات پخته شده شیرین

هرچه محصولات پخته شده شیرین تر باشند، احتمال وجود چربی اشباع در آن بیشتر است که برای سلامت پروستات مشکل ایجاد می کند. محصولات پخته شده از چربی های اشباع برای چسباندن مواد به یکدیگر و ایجاد بافتی صاف و کامل استفاده می کنند. مانند تمام چربی های اشباع شده، چربی های موجود در محصولات پخته شده می توانند علائم بیماری پروستات را بدتر کنند.

  1. سس سالاد

باز هم مقصر چربی اشباع شده است. اما دستور العمل های سس سالاد اغلب بر چربی های اشباع شده به عنوان بدنه و بافت سس تکیه می کنند. بخشی که باعث چسبندگی آن به سالاد می شود.

  1. چربی های اشباع شده در هر غذایی

چربی های اشباع شده مزایای بسیار کمی دارند و در حال حاضر همبستگی زیادی با بیماری قلبی دارند. اما تحقیقات در حال ظهور نشان می دهد که آنها برای پروستات شما نیز خیلی خوب نیستند. این مطالعات ارتباط بین مصرف چربی های اشباع شده و خطر ابتلا به سرطان پروستات را نشان داده اند. چربی اشباع شده عمدتاً در موارد زیر وجود دارد:

  • کره
  • روغن نارگیل یا روغن نخل
  • سوسیس، بیکن، گوشت چرب
  • شیرینی
  • پنیر
  1. کلسیم اضافی

همانطور که می دانیم کلسیم برای شما مفید است. اما مانند بسیاری از مواد تشکیل دهنده، مقدار زیاد یک چیز خوب، خوب نیست. مصرف بیش از حد کلسیم با کاتالیزور رشد بافت تومور در بیماران مبتلا به سرطان پروستات مرتبط است. برای کاهش مصرف کلسیم، سعی کنید مصرف شیر، پنیر، ماست، پودینگ و بستنی را محدود یا متوقف کنید.

سخن آخر

با اینکه پروستات ممکن است یک بیماری آزاردهنده برای شما باشد اما میتوانید آن را کنترل کنید. به همین منظور سعی کنید با رعایت رژیم غذایی خود سلامت پروستات خود را تضمین کنید.

اگر شما هم فکر میکنید که با مشکلات پروستات درگیر هستید و علائم مربوط به پروستات را دارید، حتما برای درمان به پزشک مراجعه کنید. افرادی که زیر ۵۰ سال سن دارند و در طول دوره زندگی خود غربالگری سرطان پروستات را انجام نداده اند، بهتر است در صورت مشاهده علائم ذکر شده سریعا با پزشک ارتباط داشته باشند. تاکید می کنیم هر موردی را باید با پزشک معالج خود در میان بگذارید، حتی اختلال نعوظ را نیز باید به دکتر بگویید. در صورتیکه در مراحل اولیه رشد سرطان درمان آن شروع شود، طول درمان و عوارض جانبی مرتبط با درمان سریع تر و کاهش می یابد. برای هرگونه سوال میتوانید با ما تماس بگیرید.